egen hemsida

innan du väljer webbhotell. Jämför pris, funktion m.m.

Jämför webbhotell

 

för alla sorters hemsidor, bara att ladda ner och börja använda. Vårt lager uppdateras ständigt!

Till Mall-lagret

 

som man kan ha på sin hemsida. Script man kan klistra in var man vill. Här finns mycket coooolt!

Coola hemsidefunktioner

 

och vanliga frågor om hemsidesnickrande. Mycket How-To.

Läs här

 

som saknar motstycke. Vi har helt enkelt samlat allt som behövs och lite till. HTML, CSS, Java, tips och tricks...

KodBibeln

ScriptBibeln

FlashBibeln

varsågod...

något av de gratis webbredigerings-verktyg vi lyckats rota fram. Nedladdningen startar direkt. KompoZer En flitigt använt webredigerings verktyg. Gratis, WYSIWYG, och många smarta funktioner. Läs mer om KompoZer på dess hemsida. PageBreeze Gratis WYSIWYG Editor, rekomenderas varmt. Läs mer om PageBreeze på dess hemsida.
fler användbara program som kommer underlätta för dej när du ska göra din egna hemsida. Ett FTP-program är ett program som används för att kopiera en hemsida som du har byggt på datorn, upp till servern så att den hamnar ute på internet. Classic FTP En FTP för de enklaste uppgifterna. Laddar upp dina filer och gör det den ska. Läs mer Här FileZilla Ftp-klienten som brukar komma högt upp i rankningarna. Här är FileZillas hemsida.
 

 

Vad är / Hur fungerar:

  • Webbhotell: Är den server eller dator som din hemida ligger sparad på så att den alltid är tillgänglig. Hos ett Webbhotell kan du ta reda på om den adress du vill ha är ledig och i så fall beställa den. Du får då ett utrymme på deras server, och det du lägger där är det som man kommer till när man går till din webbadress. t.ex. www.dittnamn.com eller www.hemsidan.se... Olika webbhotell varierar mycket i pris, användarvänlighet och utbud av funktioner, och det kostar i regel olika beroende på hur stort utrymme du vill ha. De webbhotell vi jämför har vi valt ut som de billigaste och enklaste, och vi redogör för skillnader i pris och funktion mellan dom.
  • Webb-redigerare: Är ett program du arbetar med på din dator för att skapa en hemsida. En hemsida är i grunden faktiskt bara kod. Internetsurfare ser aldrig den koden men den ligger där i bakgrunden och styr hur en hemsida ska se ut, var och hur stora bilder ska vara, om en text ska vara understruken eller kursiv, vart länkar leder, och mycket mycket mer. I ett bra webbredigeringsprogram behöver du inte befatta dej med koden ut bestämmer bara hur hemsidan ska se ut, ungefär som i Microsoft Word, PowerPoint eller dylikt, sen gör redigeraren om det till kod som webbläsarna (Internet Explorer, Opera, FireFox m.fl) kan tolka så att hemsidan ser likadan ut, med vilken dator man än tittar på den.
  • HTML-redigerare: Är ungefär som en webbredigerare fast tvärtom. En HTMLredigerare är en textredigerare som bara sysslar med själva koden bakom hemsidan. Det som skiljer den från ett t.ex Windows programmet Anteckningar är att den formaterar koden på ett sätt att den blir mer läslig. Det gör den genom att visa de olika kommandon som används i andra färger än den vanliga texten, och kommandon av olika kategorier har olika färger. Renodlade HTML-redigerare är ofta små och enkla program, men samma funktion för HTML redigering med formaterad kod finns även i bakgrunden i så gott som alla riktiga webbredigerare. Detta gör att du kan göra en design ändring på din hemsida och trycka på en knapp för att växla över till kod-läge, och se hur ändringen påverkar koden.
  • Hemside mall: En hemsida består av minst en fil, men är oftast ett antal filer. Utöver själva index-sidan kan en hemsida bestå av flera undersidor, mappar, bilder, CSS dokument, script m.m. En mall till en hemsida är en färdig design skiss, där all design redan är gjord. Med webbredigeringsprogrammet gör man sedan om mallen till sin egen hemsida. Man skriver in sin egen text, byter ut bilder till dem man vill ha och lägger dem precis där man vill ha dem, ändrar bakgrundsfärger, ändrar bredder på kollumner, kort sagt finjusterar mallen tills man uppnår sitt resultat.
  • HTML, XHTML, CSS, Java, PHP: Är några av de olika språk som koden bakom en hemsida består av. Olika webbredigerare kan hantera de olika språkeni olika utsträckning, och det finns angivet för de webbredigerare vi listar. Om man ska sammanfatta just de här språken väldigt kort kan man säga att HTML (Hyper Text Markup Language) är själva grunden till alla hemsidor, XHTML (eXtendet HTML) är en utökad variant som mest är till för att skriva hemsidor för annat än datorer, d.v.s. telefoner, handdatorer m.m, CSS (Cascading Style Sheet) fungerar som en still-mall som kan bestämma hur saker på hemsidan ser ut, det kan låta knepigt men fördelen med det är att man kan lägga CSS koden i en fil för sej och sen använda den filen till olika HTML-sidor, vilket gör att man kan lyfta ur många kommandon ur HTML-koden så att innehållet i koden blir begripligare, Java är ett mer avancerat programmerings-språk som man får ta till om man vill ha lite mer avancerade funktioner på sin hemsida, PHP (Personal Home Page) är ett språk som används för att skapa dynamiska hemsidor, kodar sej själv, typ. Utöver dessa finns en uppsjö språk men de nämnda ovan är de vanligaste.
  • Domän namn / adress: Domännamnet är din adress, d.v.s. www.DOMÄNNAMN.se och kan väljas hur fritt som helst så länge som den inte är upptagen. Det finns bara en restriktion mot att använda några specialtecken, som &, ", /, ?, ", *, #... Men bokstäver och siffror går bra. Ända tills nyligen har Å, Ä, Ö varit förbjudna tecken, men är nu tillåtna, även om ALLA webbhotell inte stödjer det. De används dock helst inte, dels för att alla är så VANA vid att INTE använda dem, dels för att människor i andra länder inte har Å, Ä och Ö på sina tangentbord och kan följdaktligen inte skriva in adresser med de bokstäverna. De kan ju fortfarande söka sej till din sida, men ändå. På webbhotellens startsida sinns alltid ett fönster där du kan skriva in den adress du önskar ha, så berättar de om den är ledig eller om den innehåller några ogiltiga tecken. Domännamnet skall registreras och det sker automatiskt när du beställer det av webbhotellet
  • Toppdomän: Är själva ändelsen på din adress, vanliga exempel är .SE .COM .NET .NU .NET m.fl... Man kan säga att det finns 2 typer av toppdomän, dels finns det nationella landskoder, dels finns det internationella beskrivande. Några exempel på landskoder är .SE (Sverige) .NO (Norge) .DK (Danmark) o.s.v. Några exempel på internationella beskrivande toppdomäner är .COM .EU .NET .NU .INFO .MOB .ORG .BIZ... Till ditt domännamn kan du välja vilken toppdomän du vill, och om den adress du vill ha är upptagen, till exempel WWW.GORDONSMENY.SE så kan du istället ta WWW.GORDONSMENY.COM eller WWW.GORDONSMENY.NU
  • WYSIWYG: Betyder What You See Is What You Get, och är själva tanken bakom webbredigeringsprogram, som ibland även kallas WYSIWYG-program. Innebörden är att så som hemsidan du gör ser ut på din skärm, skall programmet skriva den underliggande koden så att hemsidan ser likadan ut på andra datorer, med andra skärmar och andra surfprogram också
  • FTP: Det finns många olika FTP program, och syftet med ett sånt är att ladda upp och ner saker till din hemsida på internet. Vissa webbredigeringsprogram har den här funktionen inbyggd, och då behöver du inte ett FTP program. Men annars, som sagt används de genom att de öppnar din hemsida på webbhotellet som en vanlig fil-utforskare så att du enkelt kan flytta över hemsidan du har byggt, eller vilka andra filer som helst, ut på internet.