Den som aldrig tidigare haft en egen webbsida och tänkt försöka bygga en på egen hand, har en del att lära sig. Här finns en “att göra”-lista för att komma igång med raketfart.

Webbhotell

Ett webbhotell fungerar ungefär som ett vanligt hotell, det vill säga du hyr en plats där dina webbsidor kan lagras. Det finns en mängd olika webbhotell att välja mellan. Man brukar betala en månadsavgift som många gånger betalas varje år. Det kan röra sig om en hundralapp och uppåt. Olika webbhotell erbjuder olika funktioner, och det kan finnas olika nivåer som gör att man kan välja det utbudet som passar bäst. Det handlar om funktionalitet som inbyggda sätt att “bygga” eller publicera sina sidor, och skapa möjligheter för statistik och olika säkerhetslösningar.

Domän

I samband med att man skaffar ett webbhotell behöver man en adress till sidorna, ett så kallat domännamn. Det här valet kan vara väldigt svårt eller lätt. Det är det namnet som kommer att vara överst på alla sidor. Det kommer även att synas i alla Google-sökningar, så man vill gärna ha ett så bra namn som möjligt. Många önskar korta namn, som är lätta att lägga på minnet. Tyvärr är de flesta kortare namnen upptagna, under sex bokstäver långa ord är i princip omöjliga att finna, alternativt väldigt dyra, om man ska använda engelska. Det viktiga är att inte överanalysera valet av namn.

Publiceringsverktyg

Det finns många bra tips på nätet om hur man bygger en webbplats och de flesta kommer ha ungefär liknande råd. När det kommer till publiceringsverktyg kan det dock bli frågan om en del vattendelare. Det är alltså det verktyg med vilket man tänkt skapa och upprätthålla sina sidor. Ett av de vanligaste är WordPress, som många experter anser vara det enklaste och smidigaste verktyget. Det är dock bra om webbhotellet erbjuder antingen exempelvis WordPress, eller åtminstone en 1-klicksinstallation av antingen WordPress eller Drupal. Dessa kan vara svåra att själv installera.